ZZP, ja of nee
Sinds 1 januari 2025 is de Belastingdienst weer begonnen met het controleren op schijnzelfstandigheid van ZZP’ers. De belastingdienst omschrijft schijnzelfstandigheid kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Voor zowel de inhurende als de ingehuurde partij kan het vervelende gevolgen hebben indien de arbeidsrelatie onverwachts als werknemerschap gekwalificeerd wordt.
Keuzehulp voor het juiste contract
Aan de hand van een tiental vragen uit de online keuzehulp van de belastingdienst kun je een indicatie krijgen van de betreffende contractvorm. De online tool bestaat uit 10 stellingen die met Ja of Nee beantwoord moeten worden.Werkzaamheden en werktijden. Kan opdrachtgever bepalen hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn?
ZZP
De werkende bepaalt zelf hoe het werk wordt uitgevoerd en wat de werktijden zijn, niet de opdrachtgever.
NEE
De opdrachtgever kan bepalen hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn.
De duur van de werkzaamheden. Het werk wordt gedurende langere tijd verricht.
ZZP
Het gaat om een opdracht van kortere duur of een beperkt aantal uren per week.
NEE
Als het werk voor meer dan 3 maanden en meer dan 20 uur per maand bij dezelfde opdrachtgever wordt gedaan, is dat een indicatie voor loondienst is.
Wie verricht welke werkzaamheden? De werkende voert werkzaamheden uit die ook door werknemers worden verricht bij die organisatie.
ZZP
De werkende voert geen werkzaamheden uit die ook door werknemers worden gedaan binnen de organisatie.
NEE
De werkende verricht werkzaamheden die ook door werknemers wordt verricht bij die organisatie.
Welke werkzaamheden worden verricht? De werkende verricht taken die structureel onderdeel zijn van de organisatie (zoals bouwen bij een bouwbedrijf, of lesgeven op een school).
ZZP
De werkende voert geen werkzaamheden uit die ook door werknemers worden gedaan binnen de organisatie.
NEE
De werkende verricht taken die structureel onderdeel zijn van de organisatie.
Het werk persoonlijk verrichten De werkende verricht het werk persoonlijk. De werkende mag zich alleen met toestemming van de werkgevende laten vervangen.
ZZP
De werkende heeft de vrijheid om zich te laten vervangen en kan dat in de praktijk ook doen.
NEE
De werkende verricht het werk persoonlijk. De werkende mag zich alleen met toestemming van de opdrachtgever laten vervangen.
Beloning De vergoeding/het salaris voor het werk wordt van tevoren per uur (of per maand) afgesproken en op een vast moment overgemaakt.
ZZP
De werkende wordt op factuurbasis per uur of per opdracht betaald. Wanneer per uur wordt betaald, worden alleen de daadwerkelijk gewerkte uren betaald. Bij ziekte ontvangt de werkende niets.
NEE
De vergoeding/het salaris voor het werk wordt van tevoren per uur (of per maand) afgesproken en op een vast moment overgemaakt.
Hoogte vergoeding De vergoedingen zijn vergelijkbaar met het salaris dat aan werknemers wordt betaald voor gelijksoortig werk.
ZZP
De vergoeding voor het werk ligt duidelijk hoger dan wat binnen de sector normaal gesproken aan werknemers wordt betaald.
NEE
De vergoedingen zijn vergelijkbaar met het salaris dat aan werknemers wordt betaald voor gelijksoortig werk.
Commercieel risico De werkende loopt weinig commercieel risico bij het uitvoeren van het werk. Bijvoorbeeld omdat de werkgever/opdrachtgever de kosten draagt als het werk niet goed wordt uitgevoerd. Commercieel risico betekent dat de werkende door het werk misschien kosten moet maken die niet voorzien zijn.
ZZP
De werkende draagt ondernemersrisico en doet eigen investeringen voor het werk. Bijvoorbeeld omdat hij/zij zelf de materialen of apparaten voor het werk moet kopen.
NEE
De werkende loopt weinig ondernemersrisico bij het uitvoeren van het werk en doet weinig eigen investeringen. Bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever de kosten draagt als het werk niet goed wordt uitgevoerd.
Aantal opdrachten en opdrachtgevers De werkende heeft steeds verschillende opdrachten en opdrachtgevers.
ZZP
De werkende gedraagt zich naar buiten toe als ondernemer. Bijvoorbeeld doordat hij/zij actief een website beheert en ook andere klussen uitvoert.
NEE
De werkende presenteert zich naar buiten toe niet als ondernemer. Bijvoorbeeld omdat de werkende zich weinig of niet aanbiedt voor andere opdrachtgevers.
Resultaat De werkende heeft een inspanningsverplichting. Dit betekent dat hij/zij niet rechtstreeks wordt afgerekend op een bereikt resultaat.
ZZP
Er is een resultaatverplichting met de werkende afgesproken.
NEE
De werkende heeft een inspanningsverplichting.
In de flyer “ZZP ja of nee” worden voorbeelden per sector gegeven. Hierin wordt beschreven hoe (ongeveer) de afweging gemaakt wordt van verschillende factoren en hoe deze wegen in bepaalde omstandigheden.
Modelovereenkomst
Sinds 6 september 2024 worden er geen modelovereenkomsten meer beoordeeld door de overheid. Dit omdat de ervaring leerde dat een arbeidsrelatie in de praktijk vaak niet overeenkomt met de afspraken in de modelovereenkomst. Toch kunnen ze nog gebruikt worden om afspraken tussen opdrachtgevers en -nemers op papier te zetten. Belangrijk is dus wel dat er in de daadwerkelijke uitvoering van een opdracht gewerkt wordt zoals in de overeenkomst is bepaald.Wat belangrijk is om op te nemen in de overeenkomst (en hier dus ook naar te werken):
- Hoe, waar en wanneer voer je de werkzaamheden uit en ook wíe (en wie bepaalt dit)
- Wat maakt jouw inzet anders dan die van de werknemers van de opdrachtgever
- Wat is het doel van de opdracht
- Hoe ziet de start en het einde van de opdracht eruit
- Hoe word je beloond
- Wat gebeurt er als je je doel niet behaalt
- Wat gebeurt er als je meer tijd nodig hebt
In 2026 treedt waarschijnlijk het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ (VBAR) in werking. Hierin zijn de uitwerkingen van het Deliveroo-arrest verder verwerkt.