ZZP’er worden / Het einde van ZZP-schap / Verkoop van je ZZP-bedrijf

Verkoop van je ZZP-bedrijf


Kun je als ZZP’er je bedrijf verkopen? Lastig, maar niet per se onmogelijk.

Voorwaarde is dat je je (immateriele) activa hebt vastgelegd én overdraagbaar maakt. Het is dus zaak (zo snel mogelijk) je complete bedrijfsvoering vast te leggen en ervoor te zorgen dat een ander (de kopende partij) begrijpt hoe e.e.a. in elkaar zit en hier ook in de toekomst mee kan werken.

Zorg er dus voor dat je je bedrijf zoveel mogelijk onafhankelijk van jou kan opereren. Een strikt persoonsgebonden relatienetwerk werkt hier dus in je nadeel en uitsluitend uren draaien in opdracht van tussenpartijen ook. De unieke kennis en reputatie van jouw bedrijf moet je los zien te koppelen van jou als persoon. Een methode om dit te doen is uitvoerig omschrijven hoe je je USP’s hebt opgebouwd en hoe een andere hierop voort zou kunnen bouwen. Standardiseer je methoden en procedures. En maak voor een ander inzichtelijk hoe de stand van jouw reputatie is door geregeld klanttevredenheidsonderzoeken te houden.

Transparantie is van cruciaal belang als je jouw bedrijf los wil maken van jouw hoofd en lijf.

Wanneer start je met de verkoop? In het ideale geval op het moment dat je je organsisatie begint! Dit helpt je tevens continuiteit aan je klanten te kunnen bieden als je ziek bent, op vakantie of vanwege een andere reden (tijdelijk) niet beschikbaar.

Waarom zou iemand jouw ZZP-organisatie over willen nemen? Omdat het van nul af aan opbouwen van een organisatie een hele toer is. De overnemende partij verhoogt zijn overlevingskans aanzienlijk door vanuit een bestaand iets (met een bestaande klantenkring en bewezen succesvolle methodes) te starten. Jij hebt het wiel alvast uitgevonden voor de koper.